KLIK
 

Novosti

Nedeljko, prijatelju...

...znao sam za tebe i tvoj rad na kulturnom podrucju, a posebno o tvojem likovnom doprinusu u Kutini i prije nego sam te osobno upoznao. A kada sam te sticajem okolnosti upoznao radeci na projektu opremanja Policijske uprave, vrlo brzo smo sa tehnickih tema zalutali u vode umjetnosti, naposlije slikarstva. I tu je pocelo naše druženje sve do 1999.g. kada je Grad organizirao dvodnevnu likovnu koloniju na kojoj smi i mi sudjelovali. Vec iste godine krajem studenog nas nekolicina slikara amatera-autodidakta u jednom kutinskom kaficu došlo je na ideju da osnujemo udrugu slikara grada Kutine. Na moj prijedlog o imenu „KLIK“ kao kratica za Kutinski likovni krug, sjecam se da si na papirnatoj salveti olovkom poceo crtati graficko rješenja loga udruge. Prijatelju, taj logo udruga KLIK nosi i danas te je dio sadržaja svih kataloga, deplijana i plakata koji su pratili naša predstavljanja kako u gradu Kutini tako i u galerijama i izložbenim prostorima gradova u kojima smo gostovali. I tako je udruga „rodena“ zvanicno 22. veljace 2000.g. od kada si bio njezin clan sve do dana kada si nas zauvijek napustio.
Sjecam se kako smo zdušno prionuli radovima na uredenju prostora u zgradi Muzeja Moslavine koji nam je grad Kutina dodijelio . Pranje, cišcenje, brušenje i lakiranje parketa, licenje zidova i stropova, postav rasvjete, popravci stolarije, svemu tome si pristupao sa žarom i željom da se udruga prikaže gradu u najboljem svijetlu. U meduvremnu udruga se selila još dva puta, i uvijek si bio tu na pomoci i na raspolaganju. Ne da si pomagao, vec si svojim optimizmom, vicevima i ne uništivim raspoloženjem svako druženje ucinio posebnim.
Kao likovni padagog te izuzetno talentiran slikar i crtac uvelike si doprinosio razvoju svijesti o slikarstvu i ostalim clanovima udruge te ih usmjeravao na edukaciju o svim ostalim pojedinim slikarskim tehnikama, a to si radio na jedan svoj ne nametljiv nacin kojim si znao pristupiti svakom od nas. Imao si dar da nas zagrižene individualce pretvoriš u zajednicu u kojoj nisu bile važne ni razlike u godinama, ni stupanj obrazovanja vec samo strast za umjetnost. Nezaboravne i vjecne su tvoje grafike s motivima riba u kojima se poput stripa zrcale ljudi sa sela, rularna arhitektura, obicaji, pejsaži koji poput rebusa traže odgonetavanje likovne kompozicije i price koje slika skriva. Grafike sa motivima starih zanata izuzetno su vrijedna dijela koja bilježe povijest obrta i cehova na našim prostorima i kao takva su zapamcena i zabilježena na mnogobrojnim tvojim samostalnim kao i skupnim izložbama na kojima si pokazao i svoj široki likovni opus razlicitih tehnika.
Pamtit cemo te po trenucima na likovnim kolonijama, radionicama te izložbama kada si u trenutku nadahnuca sjedao za klavir ili pianino te nas razveseljavao sjetnim tonovima evergrina koji su se svirali diljem plesnih podija u vremenima naše mladosti. Taj spoj slikarstva i muzike bili su tvoj životni duh kojeg si nemilice dijelio sa nama na svakom druženju. Imao si humanisticki pristup životu i to se vidjelo iz tvog rada i pristupa svakom covjeku.

Prijatelju , ostaješ nam u uspomeni kao neizostavan dio naših druženja kada smo uspjevali uz tvoju pomoc pobjeci u NAŠ SVIJET stvaranja i razumijevanja te se odvojiti se od ovog svijeta u kojem cesto vlada nerazumijevanje, laž i nehumanost.

I što reci na kraju: BIO SI COVIJEK U PUNOM SMISLU TE RIJEČI . NEKA TI VJECNA BUDE HVALA I SLAVA.

Uneseno: 13. ožujka 2017.

 

Poklon gradu Kutina povodom 760. rođendana

Udruga slikara Kutinski likovni krug i ove je godine povodom 760. rođendana grada Kutina u razdoblju od 12. do 31. listopada izvodila likovni performans oslikavanja pročelja garaža iza robne kuće Lonija pod nazivom „Kutina mural-art“. U akciji su sudjelovali članovi udruge „KLIK“, Nedeljko Vukić, Branka Vrbanić, Vlatka Vidiček Dam i Božidar Špikić koji su ovim likovnim izrazom željeli priblišžti likovno stvaralaštvo svekolikom pučanstvu te naposlije gostima grada Kutine kojih će nas u ovim nadolazećim blagdanskim danima pohoditi. Mural kao likovni izraz senzibilizira gledatelje koji nisu skloni pohoditi galerijske prostore smatrajući da su to prostori „rezervirani“ za mali broj poznavatelja likovne umjetnosti te se kao takav često rabi u urbanim sredinama gradova diljem svijeta. Ovim putem zahvaljujemo Gradu Kutina koji nam je osiguravanjem sredstava za slikarski materijal omogučio rad na ovom likovnom performansu.

Uneseno: 13. studenog 2016.

 

Festival gljiva Repušnica 2016.

Članovi udruge Kutinski likovni krug iz Kutine 15.listopada ove godine odazvali su se pozivu Turističke zajednice grada Kutine na jednodnevnu likovnu radionicu u sklopu „Festivala gljiva Repušnica 2016.“ prisustvom petero slikara; Božidara Špikića, Lidije Veliki Vukas, Vlatke Vidiček Dam, Branke Vrbanić i Mladena Mitra. Unatoč kiši i prohladnom danu organizator je osigurao grijani prostor unutar kompleksa objekata Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje. Dakako da su motivi radova bile gljive te je na radionici nastalo deset (10) radova koji će biti predmetom izlaganja na jednoj od budućih izložaba u organizaciji Javne ustanove Parka prirode i Turističke zajednice Grada Kutine. Ovim putem zahvaljujemo Turističkoj zajednici Grada Kutina na osiguranom likovnom materijalu te gostoprimstvu osiguravši primjereni prostor za rad.

Uneseno: 12. studenog 2016.

 

Godišnja KLIK-ova izložba u Lipiku

Udruga Kutinski likovni krug povodom 15. godišnjice postojanja i rada predstavila se je godišnjom izložbom u Multikulturalnom centru Gradske knjižnice u Lipiku 16. 11. 2015. g. Predstavljanjem likovnih radova u raznim likovnim i kiparskim tehnikama udruga KLIK zahvalila se je na višegodišnjim pozivima organizatora na likovne humanitarne radionice namijenjene oplemenjivanju prostora bolnice te rehabilitacijskog centa. Udruga se predstavila sa 28 slika u tehnikama; ulja i akrilika na platnu, akvarela, crteža olovkom i tušem, pastela, a to su: Lidija Veliki Vukas, Branka Vrbanić, Nedeljko Vukić, Josipa Đudarić, Vlatka Vidiček Dam, Krunaslav Filičić, Borislav Tutić, Dunja Koruga, Ivica Bilandžić, Antonija Bukač, Mladen Mitar, Božidar Špikić te kipar Siniša Cvetić sa dvije skulpture. Izložbu je otvorioPredsjednik Gradskog vjeća grada Lipika g. Ivan Molnar. Postav izložbe trajati će do 4. prosinca 2015. g.

Kutinsko društvo likovnjaka heterogenog je sastava i očituje se u generacijskim rasponima, stilskim izričajima i iskustvima. Upravo sve to čini ovu družinu zanimljivom. Fenomen slobodnog vremena suvremenom čovjeku pružio je mogućnost odabira raznih aktivnosti a među njima i slikarstvo kao jednu od naplemenitijih umjetnosti. Kutinski likovni krug svojim je rezultatima odbacio pežorativno gledanje na pojam amaterskog slikarstva. Njegovi vrijedni članovi donose pohvale i nagrade sa mnogih likovnih manifestacija, dok neki članovi bivaju pozivani na značajne izložbe državnog karaktera. Raspon likovnih riješenja članova KLIK-a kreće se od kvazirealizma, impresionizma, ekspresije, apstrakcije do apstraktnog ekspresionizma. Od svih tema najviše je zastupljen krajolik dok su manje arhitektura, portret i figuracija. Česti likovni mediji su ulje, akvarel, akril, olovka, kombinirana tehnika a u skulpturi maslinovo drvo. Neki članovi društva kroz višegodišnji rad su uspjeli izgraditi osobnost likovnog izričaja, po čemu su postali prepoznatljivi.

Mladen Mitar

Uneseno: 18. studenog 2015.

 

KLIK uselio u nove prostore

Upravo na dan grada Kutine (10.studeni), te nakon devet godina neizvjesnosti u „privremenom“ prostoru Samačkog hotela, udruga Kutinski likovni krug („KLIK“) uselila se u prostore u zgradi Glinare (nekad Mutana), Petrokemije d.d., u Metanskoj b.b. kod željezničke stanice. Sve ove godine provedene u ne pre adekvatnim prostorima Samačkog hotela, udruga je organizirala devet Humanitarnih likovnih radionica, 25 likovnih postava, što članova udruge a što drugih Likovnih udruga („Ama artem“ iz Zagreba, „Grupa 69“ iz Zagreba, „Zaprešički akvareli“ iz Zaprešića, „Križevački likovni krug“ iz Križevaca, „Likovna radionica Dubravka Lepeja“ iz Zagreba, „Moslavački štrk“ iz Popovače, „ULSZ“ iz Zaprešića). Navedene aktivnosti i projekti realizirani su u suradnji sa P.O.U. Kutina u prostorima kluba Arcus. Od 2015.g. (mj. travanj) udruga provodi projekt „Kutina mural-art“ koji podrazumijeva oslikavanje pročelja i fasada objekata u urbanom dijelu grada uz suglasnost vlasnika objekata. U 2015.g. ujedno obilježavamo petnaestu godišnjicu rada, te povodom toga 16. 11. 2015. u Multikulturalnom centru Gradske knjižnice u Lipiku otvaramo XV godišnju izložbu sa postavom recentnih slikarskih i kiparskih radova.
U želji i nadi da će udruga i u nadolazećim godinama biti prisutna na amatrskoj likovnoj sceni, što potvrđuje i zastupljenost njenih članova na žiriranim natječajima pozivamo poznavatelje i ljubitelje likovne kulture da nas podrže u našem radu i stvaralaštvu.

Uneseno: 11. studenog 2015.

 

Izložba KLIK-a u Arcus klubu

Udruga slikara Kutinski likovni krug (Klik) iz Kutine ove je godine organizirala X. humanitarnu likovnu radionicu (11.04.2015.g.) u svojih 15 godina rada, na kojoj je sudjelovalo četrnaest autora:Božidar Špikić, Ivica Bilandžić, Josipa Đudarić, Krunoslav Filičić, Ružica Halilović-Pastuović, Dunja Koruga, Mladen Mitar, Miroslava Pavlović, Borislav Tutić, Lidija Veliki-Vukas, Vlatka Vidiček-Dam, Branka Vrbanić, Nedeljko Vukić, te gost ; akademska slikarica Zvjezdana Mihalke. Na radionici je izrađeno 22 rada u tehnikama ulja, akrila na platnu, akvarela, lavir tuša te grafike.
Projekt likovne radionice „Za OŠ Mate Lovraka“ imao je za svrhu prikupljanje sredstava za obnovu i uređenje škole i okoliša to jest za podizanje standarda boravka i poučavanja, s obzirom na to da je riječ o školi staroj preko dvjesto godina.
Dana 28.04.2015.g. u klubu Arcus P.O.U. Kutina otvorena je prodajna izložba radova, kojoj je prisustvovao značajan broj posjetitelja zainteresiranih za kupnju radova, a postav izložbe će trajati do 15. lipnja 2015. g. kako bi svi zainteresirani imali mogućnost pogledati izložbu i odlučiti se za kupnju radova.

Uneseno: 12. svibnja 2015.

 

Projekt „Kutina mural-art“ udruge Kutinski likovni krug

Od 16. 04. do 21. 04. 2015. g. članovi udruge Božidar Špikić, Nedeljko Vukić, Vlatka Vidiček Dam, Ivica Bilandžić i Lidija Veliki Vukas oslikavali su pročelje zida obiteljske kuće na adresi Kolodvorska 23 u Kutini, a povodom obilježavanja „Dana planeta zemlja 2015.“ Projekt Kutina mural-art predviđa dugoročno, kroz nadolazeće godine oživljavanje urbanog centra grada Kutine uz suglasnost vlasnika nekretnina, kako je to bio primjer sa vlasnicima na adresi Kolodvorska 23 (Biserke Ivančić Bojić i Zlate Ivančić Bojić). Likovno rješenje naglašava prirodni okoliš kojim je okružen grad Kutina, karakterističnom faunom kroz stilizirane animalističke prikaze, u kombinaciji sa prikazom vode u donjem dijelu friza kao osnovom posebitosti Lonjskog polja. Zahvaljujemo vlasnicima objekta na susretljivosti i likovnom senzibilitetu na ostvarenju projekta.

Uneseno: 23. travanj 2015.

 

Godišnja izložba članova KLIK-a

Godišnja izložba udruge Klik održana je ove godine u Daruvaru u galeriji „Croatia osiguranja“ u vremenu od 02. do 16. prosinca 2014. g. u dogovoru sa Gradskim poglavarstvom grada Daruvara. Na izložbi se predstavilo 15 autora sa 49 radova u tehnikama akrila ili ulja na platnu, suhog ili uljnog pastela na papiru, akvarela, olovke ili ugljena na papiru, kombiniranih tehnika te lutkarstva (Jadranka Del Ponte). U navedenim tehnikama predstavili su se slijedeći autori: Branka Vrbanić, Miroslava Pavlović, Josipa Đudarić, Vlatka Vidiček Dam, Dunja Koruga, Krunoslav Filičić, Borislav Tutić, Ružica Halilović Pastuović, Antonija Bukač, Božidar Špikić, Mladen Mitar, Lidija Veliki Vukas, Ivica Ico Bilandžić, Nedeljko Vukić i Jadranka Del Ponte. Ova izložba nastavak je projekata udruge u promicanju likovnih izložaba kako kroz gostovanja u galerijama i izložbenim prostorima likovnih udruga i institucija, tako i gostovanja likovnih udruga u matičnom gradu udruge KLIK, u Kutini u klubu Arcus (P.O.U. Kutina).

Uneseno: 31. prosinac 2014.

Predgovor KLIK-ove izložbe u Križevcima

Slikarska Udruga Kutinski likovni krug iz Kutine djeluje na ovim prostorima već osam godina te se u početku povelikog broja članova, profilirala u sadašnjih trinaest aktivnih članova likovnih stvaralaca. Djelovanje na likovnoj sceni na amaterskoj podlozi u sredini koja uz postojanje Muzeja i Galerije, ali i određenog broja lokovnih pedagoga i akademskih slikara,nije ne prepoznatljiva već po organiziranosti na brojnim lokovnim kolonijama i individualnim izložbama daje i pečat likovnoj kulturi moslavačkog kraja.

U „KLIK“-u djeluju likovni stvaraoci: Božidar Špikić (predsjednik Udruge), Nedeljko Vukić, Ivica Bilandžić, Dunja Koruga, Branka Vrbanić, Mile Mucić, Lidija Veliki Vukas, Miroslava Pavlović, Marina Židek Vuković i Krunoslav Filičić. Njihovi likovni profili su raznovrsni po tematici,odabiru materijala, a posebno su različiti pri odabiru formi i sadržaju. Ta heterogenost je zanimljiva tim više što ih zbližava u jednoj ljudskoj namjeri: likovnog suživota, druženja, razmjene iskustava, a značajno je spomenuti organiziranje i sudjelovanje u humanitarnim i donatorskim akcijama. Posebno je važno istaknuti širenje likovne kulture članova „KLIK“-a u kraju bogatom kulturno umjetničkim društvima putem izložaba u suradnji sa Pučkom Otvorenim Učilištima maslavačke regije i šire što je popraćeno u medijima,a za sudjelovanje u humanitarnim likovnim radionicama te aukcijama slika primili su brojna priznanja i zahvale.

U novije vrijeme rijetki su povjesničari umjetnosti(čitaj:kritičari umjetnika i njihovih djela) koji pišu o likovnim amaterima kao što su pisali: Depolo, Baldani, Špoljarić, Peić koje je interesirala posebna uloga neprofesionalnih likovnih stvaralaca u kontekstu fenomena analitičko psihološkog utjecaja slikarstva na ličnost amatera slikara, ulazeći u psihijatrijske analize samih djela. Eho prošlosti kroz: Vn Gogha, Gogena, Utrilla, Joba, nadasve u novije vrijeme pokreta naivne slikarske umjetnosti: Generalića, Viriusa, Rabuzina, Stolnika, Večenaja, ukazuje nam važnost analitičkom pristupu amaterskom slikarstvu mnogi su kritičari pa i sami umjetnici pisali brojne kritike, eseje, članke o sebi i drugima, no oni su često ostali trajni samo u okvirima literarne vrijednosti, a rijetko su pogodili vrijednosti i nedostatke samih djela; („ponekad su pričali kao nerotkinje o rađanju djece“).

Sama suština stvaralaštva je da kreativac ne mora biti nužno i profesionalac jer svojim unutarnjim porivom bilježi svoj duhovni svijet,svoje snove,svoju priču o opstojnosti u svom vremenu. Ljudski duh odabire umjetnika u sebi te se neki snalaze bolje, a neki ne u tom labirintusnova, bilo zbog materijalnih ili obrazovnih razloga, utjecaja, politike, nepotizma...

„KLIK“ ovom izložbom skromno ali upadljivo predstavlja svoje članove sa svojim dostgnućima, slikama u ulju, pastelu, akvarelu i crtežu. Crtež im je zajednička okupacija, kao što je bio značajan od Altamire do Picasa i Matissa koji kaže: “Ako crtež potiće od duha, naboja od čula, valja najprije nacrtati da bi se duh oplemenio... “Zna se da crtež i boja tvore sliku, ali crtež teži da zadrži svoju nadmoć nad bojom. Istaknuti crtaći u ovoj grupi su: Špikić, Vukić i Mucić dok su Bilandžić, Koruga, Pavlović, Vrbanić i Filičić izraziti koloristi, dok Lidija Veliki V. (likovni pedagog) svojim crtačko kolorističkim postupkom gradi nadrealističke snove. Posebno je istaknuti B. Špikića te njegove akvarele i akvarelirane crteže veduta često ekspresionistički izraženi u jakim kontarstima svijetla i sjene. Likovni pedagog N. Vukić sa svojim filigranskim crtežima svijeta mora te neobičnim kompozicijama riba u ribi.. I. Bilandžić vrstan tehničar u stvaranju vizuelne realne stvarnosti, koloristički zanimljiv likovni kroničar vremena koje netaje. B.Vrbanić svojim jakim kolorizmom bazira se na realističkim refleksima stvarnosti. M.Pavlović svojim cvijećem lirski obavijeno kolorizmom,tonski stvaraju ugođaj ljepote cvujeća. D. Koruga je posebna u kreiranju svojih interijera s ljudskim figurama (žena) i cvijećem, tonski u duhu tradicijskih shvaćanja. K. Filičić sa svoji slikama naslućuje da njegov talent ide u pravom smjeru, jer težnja za čistim crtežem obećava.

I na kraju citat Soven Kierkegaarda (danski filozof:1813-1855.):“Kada bi smio nešto zaželjeti, ne bih zaželio ni bogatstvo ni moć, nego strast za mogućim da oko što vječno mlado gori od želje da vidi ono što je nemoguće“.

Umjetnik se rađa i postaje,sredina ga oblikuje i tada je umjetnost način da se izrazi ličnost. Tome u prilog ide i poruka francuskog slikara Davida, kada je 1712. g. pred Konventom uzviknuo: “Svatko od nas je odgovoran naciji za dar koji je primio od prirode“.

Uneseno: 04. studeni 2013.

 

Humanitarna likovna radionica za Zakladu Sandra Stojic iz Kutine

Dana 25.05.2013.g. u Prostorima P.O.U. Kutina održana ja likovna radionica u organizaciji Udruge „Kutinski likovni krug“ i P.O.U. sa svrhom izrade likovnih radova koje ce organizator postaviti na prodajnoj izložbi pocetkom mjeseca lipnja u galerijskom prostoru Kluba „Arcus“ u P.O.U. Kutina, o cemu ce javnost biti pravovremeno obaviještena. U radu radionice sudjelovali su clanovi udruge „KLIK“ : Božidar Špikic, Jdranka Del Ponte, Lidija Veliki Vukas, Branka Vrbanic, Nedeljko Vukic, Miroslava Pavlovic, Josipa Đudaric, Vlatka Vidicek Dam, Dunja Koruga, Krunoslav Filicic, Borislav Tutic, Bukac Antonija te pridružni clan, prof. Mladen Mitar. U goste su pozvani:Ana Cerovski i Antonija Cesarec (clanovu udruge „Ama artem“ iu Zagreba), prof. Zoran Homen, Đurda Požgaj i Ana Bencek (clanovi udguge „Križevacki likovni krug“ iz Križevaca), Ak. slikarica Zvjezdana Mihalke iz Kutine te Ak. slikarica Ivana Ožetski iz Ivanic Grada. Radionica je polucila više od dvadeset radova u tehnikama ulja ili akrila na platnu i papiru, Suhog i uljnog pastela, grafita na papiru te tuša i akvarela na papiru. Ovakav oblik humanitarnog rada udruga „KLIK“ ugradila je u svoje godišnje projekte kao nezaobilazni segment djelovanja na podrucju senzibiliziranja i socijalizacije gradana kada su u pitanju socijalni statusi pojedinaca, udruga ili ustanova, i to ne samo u nacem gradu, vec i šire u Županiji Sisacko moslavackoj. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim ucesnicima radionice a posebno prijateljima iz Križevaca i Zagreba te pojedincima slikarima iz Kutine na njihovom odazivu i radovima.

Uneseno: 29. svibnja 2013.

 

KLIK na 8. susretima na rijeci Lonji

Članovi Udruge "KLIK" i ove su se godine odazvali na poziv Športsko-ribolovnbe udruge "Štuka" na "VIII susretima na rijeci Lonji", manifestaciji koja je i ove godine bogatim programom dokazala svrhu postojanja u segmentu turističkog oživljavanja prostora na samom rubu parka prirode Lonjsko polje. Bogati program započeo je svetom misom koju je predvodio župnik osekovačke župe sv. Ane Nedeljko  Pišković, a među ostali sadržajima obuhvatio je memorijalno natjecanje "Vladimir Matas" u disciplini lov ribe na plovak , likovnu koloniju ("KLIK") , izložbu rukotvorina Radionice "Narodno tkivo i vezivo" iz Osekova i Popovače. Posjetitelji su imali priliku okušati se u jahanju arapskih konja ergele Željka Pettersa iz Volodera, te sudjelovati u natjecanjima u kuhanju fiš-paprikaša, dok su se članovi kulturno umjetničkih društava Osekovo i Stružec natjecali u pjevanju. Uz veliki broj mještana na ovim se je susretima  primijećen veliki broj posjetitelja iz ostalih krajeva Moslavine pa i šire, što je pozdravio i dožupan Sisačko-moslavački g. Andrija Rudić otvarajući ovu hvale vrijednu manifestaciju. Likovnu koloniju predstavljali su i svojim radovima u tehnikama akrila na platnu, akvarelu te uljnom pastelu, Josipa Đudarić, Lidija Veliki Vukas, Božidar Špikić i Nedeljko Vukić.

Uneseno: 07. listopada 2012.

 

Humanitarna likovna radionica

U subotu, 05. svibnja 2012. g Udruga slikara „Kutinski likovni krug“ u suradnji sa P.O.U. Kutina, koja ja ustupila prostor za rad, održana je humanitarna likovna radionica korist Udruge „Centar za žene Adela“ iz Siska“ sa svrhom doniranja slika istoj. Radionici su se odazvali svi Članovi udruge „KLIK“ kako slijedi : Ivica Bilandžić, Jadranka Del Ponte, Josipa Đudarić,
Krunoslav Filičić, Miroslava Pavlović, Božidar Špikić, Borislav Tutić, Lidija Veliki Vukas, Branka Vrbanić i Vedeljko Vukić. Tradiciju pozivanja u goste umjetnika koji nisu članovi „KLIK“- a, nastavljena je i ove godine, pozivom slikara iz Udruge „ULSZ“ („Udruga likovnih stavralaca, Zaprešić“) iz Zaprešića, a to su Irena škrinjar, akademska kiparica, Silvijo Balija, akademski slikar, Šimun Tolić likovni pedagog i Mirko Gereci, akademski slikar. Radionici su se odazvali i Mladen Mitar, profesor povjesti umjetnosti i kustos Galerije Muzeja Moslavine te Zvjezdana Mihalke, akademska slikarica iz Kutine. Ovogodišnji projekt humanitarne likovne radionice ima za cilj putem aukcijske izložbe koja će biti održana u Sisku, donirati sredstva namijenjena radu Udruge kroz pomoć u zbrinjavanju žrtava obiteljskog nasilja, njihovu edukaciju i socijalizaciju u društvu. Kako smo svakodnevno kroz sve oblike medija svjedoci sve brojnije pojave nasilja u obiteljima, ovim projektom želimo potaknuti pojedince i ustanove na veću brigu u dijelu prevencije i edukacije šire društvene zajednice, te olakšati rad civilnim društvima u sanaciji šteta nastalim ovom pojavom. Vrijeme i mjesto održavanja aukcijske izložbe biti će objavljeno na starnicama Udruga „KLIK“ i „Centra za žene Adela“ iz Siska, te u lokalnim medijima Sisačko moslavačke županije u mjesecu lipnju 2012. g.

Uneseno: 11. svibanj 2012.

 

Oslikavanje kod Vile kutinske

U ime Koordinacijskog odbora Kutina GRAD PRIJATELJ DJECE i svoje osobno ime, ovim putem još se jednom želim zahvaliti Vama i Vašim članovima na sudjelovanju u akciji oslikavanja betonskih graničnika kod VILE KUTINSKE, kao i na suradnji u akcijama  Kutina - grad prijatelj djece. Hvala vam što svojim umjetničkim vještinama širite pozitivne vibracije prema djeci i drugim ljudima, a nadasve promičete estetske vrijednosti  kroz ljepotu boje i plemenitost duše.

Od srca hvala još jednom.

Uneseno: 6. svibanj 2012.

 

13 razloga da navratite

Kutinski likovni krug („KLIK) u suradnji sa P.O.U. Kutina u sklopu projekta „Gosti u Klik-u, gosti u Arcusu“, organizirao je izložbu likovnih radova trinaestoro umjetnika, inače članova Udruge „ULSZ“, („Udruga likovnih stvaralaca Zaprešića“ iz Zaprešića). Ovom izložbom, željelo se predstaviti Udrugu i likovne stvaraoce koji u posljednje vrijeme, što na skupnim, tako i na samostalnim izložbama ostvaruju značajne rezultate, što su potvrdili i ovom postavom. Riječ je o mladim autorima koji koje svoje likovo viđenje svijeta oko nas prezentiraju kroz crtež, kombinirane tehnike na različitim podlogama (drvo, matal, tekstil) te time radovima daju autentičnost i uvjerljivost prikaza željenog. Izložba je otvorena u Klubu
Arcus (P.O.U. Kutina) 05.travnja 2012.g., a trajati će do kraja mjeseca.

Na izložbi su se predstavili slijedeći autori:

 • Gabrijela Rukelj, slike (kombinirana tehnika na platnu).
 • Silvio Balija, slike (kombinirana tehnika).
 • Irena Škrinjar, crteži na limu, ljepljnom na drvu.
 • Tomislav Tomić, grafika na papiru.
 • Mario Gazić, slika (kombinirana tehnika na platnu).
 • Dragutin Grgas Beli, skulptura (drvo i željezo).
 • Šimun Tolić, grafika na papiru.
 • Vjeran Čengić, slika (kombinirana tehnika na drvu).
 • Branka Radonić, slika (kombinirana tehnika na drvu).
 • Helena Ohnjec, slika (kombinirana tehnika na tekstilu).
 • Paula Bučar, slike (kombinirana tehnika na tekstilu).

Ovo predstavljanje označilo je broj 13 (trinaest autora) kao sretan izbor, obzirom da je riječ o izuzetno kvalitetnim radovima, što je potvrdio i prof. Mladen Mitar kustos Galerije Muzeja Moslavine, dodavši da ovi radovi i autori zaslužuju veću pažnju i priliku u svom predstavljanju javnosti. Potvrdu ovog navoda sugerirali su i malobrojni posjetitelji na otvorenju, no kako se je Klub Arcus profilirao posljednjih godina u respektabilni kulturološki prostor, sa mnogobrojnim aktivnostima, uvjerenja smo da će izložbu moći vidjeti veći broj Kutinčana i uvjeriti se u navedeno.

Uneseno: 11. travanj 2012.

 

Izložba Alojzija Cindrića

Sinoć u srijedu 14. ožujka u Pučkom otvorenom učilištu Kutina u Arcus clubu otvorena izložba  Alojzija Cindrića rođenog u Rešetarima 1962. Godine . Autor je to koji radi skupture u tehnici terakote te se izražava i u slikarstvu. Slikarstvom se bavio još od rane mladosti , a glinom se počeo izražavati tijekom Domovinskog rata. Dobitnik je nekoliko pohvala i nagrada , a do sada izlagao je na nizu skupnih izložbi u Domovini i inozemstvu . Danas živi i radi u Rešetarima. Sinočnju izložbu otvorio je Božidar Špikić predsjednik  likovne udruge „KLIK“ , (Kutinski likovni krug), a otvorenje su upotpunili glazbenici  kutinske glazbene škole kao i naše sugrađanke pjesnikinje Evica Kraljić, Vesna Dumičić i Katarina Čanić. Prije otvaranja sa nekoliko riječi obratio se i sam autor svih izložaka koji je naglasio između ostalog da mu je naročito drago što ovogodišnji izložbeni ciklus u ovome prostoru započinje upravo Slavonac, jer sva njegova dijela upravo izražavaju dio Slavonske duše u raznim emotivnim stanjima, likovi koji podsječaju na neke priče koje smo slušali od baka pa smo imali priliku vidjeti iz ciklusa „Glave“  izražaj Bijesa, Ljutnje ili lik Bez nade, kao i ciklus „Šokački memento“  s prikazanim skulpturama „Uvjeravanja“, „Predah uz ručak“ili „Zima uz peć“ itd. Naglasio je kao svaki čovijek koji traži put baš poput rijeke koja teče  svojim tokom zalazi u razne svoje rukavce , tako i ja i dalje tražim skrivene motive koji će tek nastati i isto tako promjenjivo prikazivati sva emotivna stanja i osjećaje. Svi prisutni osjetili su toplinu i poetičnost  zemljanih skuptura koje svojom jednostavnošču udišu život i duboku misaonost . Jasno se moglo vidjeti s koliko je ljubavi ,  osjećaja i topline utkano u tu grudu Slavonske zemlje iz koje nastaju oblici koji duboko ostavljaju trag i pokazuju istinu o ljudskom biću viđena okom i oblikovane rukama autora. Pozivamo sve koji uživaju u umijetnosti da izložbu mogu pogledati u prostoru Arcus Cluba  u Pučkom otvorenom učilištu u Kutini sve do 31. Ožujka 2012. godine.

Uneseno: 25. ožujak 2012.

 

Izložba Vlatke Vidiček Dam u "Arcusu"

17. siječnja 2012. godine u Klubu „Arcus“ bili smo svjedoci jedne izuzetno zanimljive izložbe koju je postavila članica Udruge „KLIK“ Vlatka Vidiček Dam, kao nastavak projekta „KLIK u Arcusu“. Riječ je o autorici koju kutinska publika prepoznaje prevenstveno kao nastavnicu geografije u O.Š. Mate Lovraka, aktivisticu u Udruzi „Društvo naša djeca“ te zaljubljenika u astronomiju. Premda ja ovoj umjetnici ovo tek druga izložba, za vjerovati je da njena svestranost kroz umjetnička polja kao što je scenografija, lutkarstvo, instalacije i kostimografija, mogu popuniti kud i kamo veće izložbene prostore u zasigurno desetak postava. Nabrojeno upućuje na izuzetan i svestran pristup umjetnostima koje ne vode u „specijalizaciju“ izmaštanog, već je riječ o umjetnici vrlo širokog dijapazona fizičkog djelovanja te njenu široku prisutnost na društvenoj sceni, koja često nije primjećene i od društva adekvatno varolizirana. Njena nezajašljiva snaga i mašta u traženju i eksperimentu odvela ju je 2010. g. na tečaj slikanja i crtanja pod vodstvom akademskog slikara Alema Biočića. Radovi kojima nam se predstavila, Vlatka potvrđuju navedeno te ukazuje na izuzetan likovni i stvaralački potencijal koji će se iskristalizirati kroz crtež i temperu koji dominiraju izložbom. Naročito ovdje treba dati naglasak na crtež, koji najbolje komprimira izučeno i naučeno, kroz tečajeve i autodidakciju koja Vlatki nije strana niti teška. Nakon viđenog, možemo Vlatki jedino zaželjeti još mnogo radova i puno vremena, jer 24 sata dnevno pre malo je da se zapakiraju sve aktivnosti i htijenja koja želi realizirati, naravno bez „repova“. Ova zanimljiva izložba otvorena je do 30. siječnja o.g.

Uneseno: 25. siječnja 2012.

 

Nastavak zaprešićke izložbe u Medicinskom Fakultetu

U sklopu Medicinskog Fakulteta Šalata br.3 u Zagrebu od 1994. godine djeluje odjel za društvene aktivnosti unutar Fakulteta koje osim organizacije stručnih predavanja, seminara, prezentacija i kongresa, organiziraju aktivnosti vezane za kulturološke projekte. Galerijski prostor na drugom katu zgrade Fakulteta u proteklim je godinama ugostio brojne likovne stvaraoce iz Zagreba i Hrvatske te je tako na poziv ugostio i slikara - akvarelistu iz našąe Udruge, Božidara Špikića. Autor se je predstavio sa četrdesetdva rada u tehnikama akvarela, lavir tuša i gvaža manjeg i srednjeg formata. Riječ je o proširenom  postavu radova sa izložbe u Galeriji "Razvid" u Zaprešiću. Izloľba je otvorena 9. prosinca o.g., a trajati će do 20. siječnja 2012.g.

Uneseno: 18. prosinca 2011.


Izložba u galeriji "Razvid" Zaprešić

Na poziv Galerije "Razvid" u sklopu Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću, u 21.listopada o.g. otvorena je izložba akvarela i crteža slikara Božidara Špikića. Izložba je rezultat suradnje Udruge "KLiK" sa P.O.U. Zaprešić u dijelu razmjene izložbenih postava slikara iz Zaprešića  te slikara Udruge "KLIK", a što je zacrtano u planovima i projektima Udruge u 2010.g. Prema upisima u "Knjigu dojmova" (P.O.U.Z.-a) može se zaključiti da je postav izazvao pozitivne reakcije među posjatiteljima, a bilo ih je podosta, obzirom da se galerijski prostor nalazi u podrumskom dijelu neposredno uz prostor kino dvorane te je kao takav bio "izložen" zaprešičkoj publici. Simptomatično je da prostor podsjeća na lokaciju kluba "Arcus" u P.O.U. Kutina, no sa kud i kamo većom posjetom Galeriji prije i poslije projekcija ili gostujućih kazaliąnih predstava. Izložba je bila postavljena do 16.studenog 2011.

Uneseno: 17. prosinca 2011.


Izložba radova članova škole "Sveučilišta za treću životnu dob"

Kutinski likovni krug u suradnji sa P.O.U. Kutina, u klubu "Arcus" ugostio je P.O.U. Zagreb te polaznike škole slikanja „Sveučilišta za treću životnu dob“ koju vodi već niz godina prof. Dubravko Lepej. Izložba radova u tehnici akrila na papiru otvorena je 01. 12. 2012. g., a kutinčani će je moći razgledati do 15. 12. o.g. Izložbu je u nazočnosti posjetitelja otvorila ravnateljica P.O.U. Kutina gđa Irena Tucaković.

Uneseno: 10. prosinca 2011.

 

Godišnja izložba KLIK-a

 

Uneseno: 6. prosinca 2011.

 

11. rođendan KLIK-a

Na 755. rođendan grada Kutina, Udruga „Kutinski likovni krug“ proslavlja jedanaesti rođenda0n te je tom prilikom upriličila godišnju izložbu likovnih radova svojih članova, 10.11.2011.g. u klubu Arcus P.O.U. Svoje radove predstavili su: Božidar Špikić, Jadranka Del Ponte, Lidije Velikiki Vukas, Branka Vrbanić, Marina Židek Vuković, Nedeljko Vukić, Miroslava Pavlović, Josipa Đudarić, Vlatka Vidiček Dam, Dunja Koruga, Krunoslav Filičić i Ivica Bilandžić. Svečanosti otvaranja pridružio se i otvorio izložbu gradonačelnik grada Kutine, DavorŽmegač.

Uneseno: 17. studenog 2011.

 

Izložba radova Miroslave Pavlović

20.10.2011. god. u knjižnici i čitaonici Popovača održana je samostalna izložba slika Miroslave Pavlović pod nazivom kompozicije emotivne žestine. Na likovnoj sceni djeluje posljednjih četrnaest
godina. Miroslava Pavlović pripada slikaricama intimističke osjećajnosti. Nagomilane unutarnje tenzije reflektiraju se na kompozicije lirske provenijencije iznikle iz promatranja prirode. To su njena najrespaktabilnija djela. Njene slike nisu eksperimet, nego kontinuitet dugogodišnjeg nastojanja. Vrlo je bogata građa njenog slikarskog akorda: boja, gesta, kontrasti, kolaristička dinamika smjerova bogatstvo materije, tvore kompozicije osobne leksike i sintakse (izvod dijela recenzije  Mladena Mitara). Članica je udruženja slikara "Moslavački krug" Popovača i Udruge "KLIK", udruženja slikara kutinskog likovnog Kruga. Na izložbi se predstvila tehnikom akrilika, ulja na platnu, suhog pastela , temepere i akvarela. Slikarica nam daje na uvid radove koji su nastali u poslijednje vrijeme.

Uneseno: 2. studenog 2011.

 

Izložba radova sa radionice "Akvarel na skeli 2010."

Kutinski likovni krug nastavlja realizaciju projekta „KLIK u ARCUSU“ izložbom radova nastalih na jednodnevnoj likovnoj  radionici „Akvareli na skeli 2010.g.“, a koju već petu godinu za redom prganiziraju:  „Udruga likovnih umjetnika Samobor“ i „Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić“ pod vodstvom g. Miroslava Milonjića, ravnatelja Muzeja grada Samobora. Izložba je otvorena 05. 10. 2011. i trajati će do 16. 10. 2011. g.
Radionica se dogodila 06. lipnja 2010. godine a odvijala se doslovce na rijeci Savi, odnosno staroj skeli koja na ovom mjestu povezuje dvije obale, Samoborsku i Zaprešičku te time mještanima ovog prekrasnog kraja skraćuje putovanje između ta dva grada za više od 20 km. Ukratko mjesto se zove Medsave.
Kako je moja malenkost prije tri godine upoznala gđu Irenu Škrinjar akademsku kiparicu iz Zaprešića i njene prijatelje, te kao sudionik likovne radionice „Akvareli na skeli“ 2009., 2010. te ove godine, odlučio sam povezati naše udruge ustupivši prostor kluba Arcus, likovnim radovima (akvarelima), kako bi i kutinska publika imala prilike upoznati izuzetnozanimljiva likovna ostvarenja.
Ovom prilikom Udruga KLIK zahvaljuje gospođi Ireni Tucaković, ravnateljici P.O.U. Kutina, gospođi Ljerki Čorak te ostalom osoblju na realizaciji ove „izuzetno kavlitetne likovne izložbe“, kako ju je u razgovoru sa nekim od autora (gostiju) ocijenio profesor povjesti umjetnosti g. Mlade Mitar.
Koristim ovaj prostor i priliku pozvati sve ljubitelje likovne umjetnosti a pogotovo tehniku akvarela, da posjete ovu izložbudo 16. 10. 2011.g.

Uneseno: 6. listopada 2011.

 

Izložba "27. susret neprofesionalnih likovnih stvaralaca Hrvatske"

U Križevcima, u Likovnoj galeriji gradskog muzeja održana izložba slikar pod nazivom „27. susret neprofesionalnih likovnih stvaralaca Hrvatske“ u organizaciji Hrvatskog sabora kulture od 22.rujna do 1. listopada. Na natječaj se prijavilo 20 likovnih udruga i sekcija sa tristotinjak radova u raznim likovnim tehnikama, a žirirano je 98 radova, prema odabiru prosudbenog povjerenstva u sastavu : Zoran Homen, prof., ravnatelj i viši kustos Gradskog muzeja u Križevcima, Mirko Kovačević, prof. Stručni suradnik u HSK-u za kazalište, književnost i likovnost te Stanko Špoljarić, prof., viši kustos Umjetnočkog paviljona u Zagrebu. Udruga KLIK ove je godine poslala na natječaj 8 radova osmorice članova kako slijedi: Jadranka Del Ponte, Krunoslav Filičić, Dunja Koruga, Miroslava Pavlović, Božidar Špikić, Borislav Tutić, Vlatka Vidiček Dam i Branka Vrbanić. Poziv za postav dobili su:
                                              Jadranka Del Ponta
                                              Božidar Špikić
                                              Borislav Tutić
                                              Branka Vrbanić
01. listopada u Galeriji Gradskog muzeja u Križevcima održana je svečanost zatvaranja postava 27. susreta, kojom prilikom je proglašena nabolja Udruga u 2011.g., „GRUPA69“ iz Zagreba, dok je među trinaestak nagrađenih radova svoje mjesto našao Božidar Špikić sa akvarelom „Na kraju grada“. Kako je B.Špikić ujedno i član Udruge „GRUPA69“, njegov je rad, akvarel „U sjeni“ također ušao u izbor nagrađenog rada. Na istoj svečanosti Udruga KLIK dobila je Priznanje za sudjelovanje na „susretima“, te poziv na sudjelovanje na „28. susretima“ 2012. g. obzirom da je ista od mj. kolovoza postala članicom „Hrvatskog sabora kulture“, uplatom članarine.
Ovim priznanjima, Udruga KLIK izborila je značajno mjesto na likovnoj sceni slikara amatera-autodidakta u Hrvatskoj, obzirom na izabrani broj slikara u odnosu na broj članova.

Uneseno: 4. listopada 2011.

 

Dani sporta i kulture u Velikoj Bršljenici

"KLIK" je ove godine sudjelovao u podosta likovnih projekata te je tako na poziv Udruge "Moslavački krug" iz Popovače 27. kolovoza sudjelovao u jednodnevnoj likovnoj radionici u sklopu, sada već tradicionalnih susreta "Dani sporta i kulture u Velikoj Bršljenici". Riječ je o VII po redu susretima koji svake godine okupljaju sve više sudionika, a pogotovo slikara, te je ove godine sudjelovalo 50 autora iz : Popovače, Ludine, Siska, Zagreba, Bjelovara, Kutine, Sl. Broda, N. Gradiške i Rešetara. Izuzetno zanimljiva skupina slikara različitih likovnih pogleda i tehnika, uspjela je u većem broju radova prenijeti pozitivnu atmosferu koja je vladala tijekom cjelodnevnog druženja i na zanimljiv način prenijeti toplinu dana i snagu zelenog okruženja. Idiličan prostor proplanka oivićenog izuzetno očuvanom šumom, ribnjakom sastavljenog od nekoliko jezeraca povezanih mostićima, te šumski izvor pitke vode stvarali su privid "Edenskog vrta" sa impresionističkih slika Manea, Monea ili P. Cezanna. Na ovu radionicu odazvali su se članovi Udruge: Božidar Špikić, Vlatka Vidiček Damm i Borislav Tutić, koji su za ovu priliku izradili zajednički akvarel ("Njive") formata 56x76 cm. Kako je riječ o izuzetno dobro organiziranom projektu, obaveza je "Klik"-a da slijedeće godine u većem broju sudjeluje na ovoj manifestaciji.
Radovi nastali na likovnoj radionici biti će izloženi u prostorima stare Osnovne škole, koja je sada u fazi adaptacije i restauracije kao satavni dio interijera nove knjižnice i čitaonice.  Osim likovne radionice na (trodnevnoj) manifestaciji koja je trajala od 26.-28.kolovoza, odvijala su se respektabilna događanja kako slijedi: 26.08.2011. Otvorenje dječjeg igrališta te tribina o srednjevjekovnim utvrdama- Bršljenac. 27.08.2011. Likovna kolonija, aeromiting Aerokluba "Osa" iz Kutine, nastup "Koros"-a, Streličarskog kluba iz Kutine, uz učešće Foto video kluba Kutina. U večernjim satima otvorena je izložba radova sa cjelodnevne likovne kolonije, a na večer predstavilo se Dječje amatersko kazalište "Diletanti" sa predstavom "Prijatelji" u Društvanom domu u V. Bršljenici. 28.08.2011. nastavljena su sportska natjecanja na novo uređenom igralištu uz druženja uz crkvu Sv.Oca Nikolaja.

Uneseno: 5. rujna 2011.

 

VII susreti na rijeci Lonji

U nedjelju 21. kolovoza u organizaciji Športsko ribolovnog društva "ŠTUKA" iz  Osekova, održana je manifestacija pod nazivom "VII susreti na rijeci Lonji", koji će prema broju učesnika i posjetitelja zasigurno prerasti u tradicionalno okupljanje udruga, skupina i društava iz područja športa, etnologije, ugostiteljstva i kulture. Udruga KLIK odazvala se ove godine pozivu, te je u događanjima na rijeci Lonji podno mjesta Osekovalo sudjelovalo šest članova i to: Božidar Špikić, Borislav Tutić, Lidija Veliki Vukas, Dunja Koruga, Vlatka Vidiček Damm i Jadranka Špikić. Slikari su stvarali u tehnikama akvarela na papiru, akrila na platnu te suhog pastela a radovi su predani organizatoru Š. R. D. "ŠTUKA" (g. Vlado Vuksan).

Uneseno: 2. rujna 2011.

 

MoslaVina

Povodom XVIII međunarodne izložbe pod nazivom "MoslaVina" od 27.-29. svibnja 2011. udruga Kutinski likovni krug upriličla je izložbu radova članova kako slijedi: Nedeljko Vukić, Božidar Špikić, Branka Vrbanić, Miroslava Pavlović, Lidija Veliki Vukas, Borislav Tutić i Marina Židek Vuković. Ovo je prvi puta da je Udruga pozvana kao sudionik ove vrijedne manifestacije te je izloženimradovima upotpunila ionako raznovrstan program, i preuzela obavezu u slijedećim događanjima koje organizira Grad Kutina ili drugi privredni čimbenici, a koji ne moraju biti neminovno vezani na kulturu. Slikari su izložili radove u tehnikama akrila na platnu, uljnog pastela, akvarela i laviranog tuša, te svojstvene lutke (vještice) autorice Marine Židek Vuković.

Uneseno: 7. lipnja 2011.

 

Izložba povodom 10 godina KLIK-a

izlozba 1U Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini 24.02.2011.g. otvorena je izložba udruge KLIK a povodom desete godine rada i postojanja. U planu rada Udruge ova je izložba izuzetno značajna tim više što je datum otvorenja znamenito, samo dan prije jedanaeste obljetnice (Udruga je registrirana sa 25.02.2000.g.) te je presjek i kruna rada članova. Na ovoj su se izložbi predstavili: Božidar Špikić, Jadranka Del Ponte,Lidija Veliki Vukas, Branka Vrbanić, Marina Židek Vuković, Miroslava Pavlović, Ivica Bilandžić, Borislav Tutić, Dunja Koruga , Vlatka Vidiček Damm, te Krunaslav Filičić, u raznim izlozba 2likovnim tehnikama, no kao novost su lutke sa temom vještica, autorice Marine Žide Vuković. Bez obzira što su se toga dana u gradu održavale još neka kulturna zbivanja, zanimanje za ovu izložbu bilo je izuzetno veliko, što je rezultiralo više nego dobroj posjećenosti na samom otvorenju, što je zabilježila i kamera našeg snimatelja. Izložba je otvorena do 13.ožujka 2011.g. i može se razgledati u uredovno radno vrijeme Galerije M.M.

Valja napomenuti da je posljednja izložba Udruge KLIK u galerijskom prostoru Muzeja Moslavine bila 2004. g. te da je kvaliteta radova nastalih u razdoblju do današnjih dana veća, a što je potvrdila i struka kroz recenziju u deplijanu  od prof. izlozba 3Mladena Mitra kustosa Galerije M.M. Svakako da ovakvi nastupi uvelike mogu pridonjeti kvaliteti rada članova Udruge jer se kroz određeni respektabilitet prema instituciji galerijskog prostora unutar vlastitog promišljanja stvara određena odgovornost kako prema izričaju, tako i prema vlastitom (autorovom) podizanju kriterija. I zato smo skloni stavu da je ovakve retrospektive potrebito održavati barem bienalno, kako bi u tom dvogodišnjem prostoru ostalo dovoljno vremena za gradnju kvalitetnijih radova.

Uneseno: 9. ožujka 2011.

 

10 godina KLIK-a

KLIK 10 godinaU veljači 2010.g. udruga KLIK navršila je deset godina rada i prisutnosti na hrvatskoj likovnoj amaterskoj sceni kroz žirirane skupne i samostalne izložbe njenih članova.  Sveopća financijska kriza KLIK 10 godinanije mimoišla ni našu udrugu, no upornim radom te na neki  način, samofinanciranjem, Udruga je prošle godine u suradnji sa P.O.U. Kutina u klubu Arcus organizirala cijelogodišnji projekt izlaganja radova svojih članova te ugostila izložbu "5. bienala zaprešičkog akvarela" iz Zaprešića.Time je klub Arcus kroz navedeni projekt postao respektabilni galerijski prostor otvoren za veće likovne projekte i izlaganja.
  
KLIK 10 godinaSvakako treba naglasiti da je Udruga kroz likovni rad članova i njenih gostiju iz drugih likovnih Udruga i udruženja u proteklim godinama promovirala i humanitarnu djelatnost u obliku KLIK 10 godinahumanitarnih likovnih radionica, kolonija, izložaba te organiziranje aukcijskih izložaba, a sve u suradnji sa"Centrom za socijalnu skrb" grada Kutina. Daljnji projekti zasnivati će se na sličnim projektima, tim više što će se Udruga povezati sa ostalim relevantnim čimbenicima iz područja kulture, ekologije, turizma te civilnim društvima, sa ciljem stvaranja uvjeta za civiliziranijim odnosima u zajednici i društvu.

Božidar Špikić, predsjednik udruge "KLIK"

Uneseno: 22. veljače 2011.

 

Izložba članova KILK-a u Arcusu

klik u arcusu 1Udruga KLIK 2010. godinu završila je sa osebujnom izložbom slika troje članova u prostorijama kluba Arcus, a to su ovoga puta bili: IVICA BILANDŽIĆ , LIDIJA VELIKI VUKAS i NEDELJKO VUKIĆ. Članovi koji djeluju u Udruzi od samog njenog početka ovoga su se puta predstavili kutinskoj publici presjekom stvaralaštva unazad nekoliko godina te novijim radovim koji samo potvrđuju konzistentnost u kvaliteti te u novijim radovima naznakama eksperimenta, koji je u radu svakog slikara poželjan. Ulje na platnu i akril značajka su likovnog izraza Lidije Veliki klik u arcusu 2Vukas, kako kroz motiv tako i kroz snažan koliorit, koji nam ukazuje na optimizam i istraživanje kroz kombinaciju apstrakcije i ekspresionizma. Arhitektura te vedute karakteristika su slikara Ivice Bilandžića, koji svoj likovni izraz traži u pasteloznom akrilu na platnu ili u prozračnom i pomalo magličastom akvarelu, što motivu daje osjećaj vremenskog odmaka. Dugogodišnji član Udruge Nedeljko Vukić, ponovno nas oduševljava svojim crtežima u tehnici pastela te kombiniranim crtačkim tehnikama ovoga puta motivima mrtvih priroda. Nezaobilazni su njegovi crteži u kojima kombinira olovku, tuš, pastel sa intervencijama boje nanošene kistom, njemu karakterističnih tema u obliku stripa unutar kompozicije na temu riba.
klik u arcusu 3Svakako treba naglasiti da je izložba kruna cijelogodišnjeg izlaganja Udruge KLIK unutar projekta "KLIK u ARCUSU" kako u kvaliteti izloženih radova tako i u organizacijskom dijelu, obzirom da je isti realiziran isključivo o trošku izlagača. Realizirani projekt dobar je temelj za aktivnosti u 2011.g. promatrajući aktivnosti članova i njihovom sve kvalitetnijem pristupu unutar likovnosti te rješavanja likovnih problema i zamki kao oblikom profiliranja slikarskog identiteta i rukopisa.
Koristimo priliku zahvaliti se domaćinu P.O.U. Kutina na prilici da se Udruga kvalitetnije predstavi gradu i njenim poklonicima likovne umjetnosti.

Uneseno: 13. prosinca 2010.

 

Izložba marininih Vještica u Kutini

vještice 1Marina Židek Vuković članom Klik-a postala je nedugo nakon osnivanja Udruge i to sasvim slučajno kada smo u jednom razgovoru "načeli" temu vezanu za likovno stvaralaštvo u Udruzi te mogućnostima likovnog izraza. Nisam imao saznanja da se Marina bavi jednom umjetnošću koja u našim prostorima nema onaj značaj koji to ima u zemljama sa daleko razvijenijim osječajem za umjetničko istraživanje i izražavanje. Nije trebalo dugo nagovarati ovu samozatajnu umjetnicu oblika i raznorodnih materijala koje koristi u svom radu da nam se priključi. Sve je započelo 2004. g. kada se Marina prvi puta kutinskoj javnosti predstavila sa samostalnom izložbom lutaka, i to ne bilo vještice 2kojih, već lutaka vještica. Preokupacija autorice za stvaranjem likova iz svima nama dobro poznatih prostora ljudske mašte ne zadržava se isključivo na tematici koja je  korištena u svim oblicima umjetnosti; teatra, filma, stripa pa i književnosti, već ona tim, pod navodnicima ružnim likovima, udahnjuje jadan svjetovni karakter.Naime te vještice imaju svoja imena, porijeklo, zanimanja, poput vještice 3ljudi koji nas okružuju. Time naša autorica, u jednom satiričnom pristupu ismijava definiciju o isključivosti ljudske zloče u vidu lika kojeg poznamo po imenu vještica. Njena poruka sastoji se u promišljanju da sve što ima epitet ružnoće ne mora neminovno biti i ružno, jer poimanje ljepote u svijetu kojem živimo, kroz  jednadžbu: ljepota jednako uspjeh, postaje upitna te ju autorica ignorira.
Izložba u P. O. U. Kluba Arcus u Kutini otvorena je do 4. prosinca 2010.


Uneseno: 30. studenog 2010.

 

KLIK-ova likovna radionica

radionica 1Na poziv ogranka Matice Hrvatske u Lipovljanima od strane g. Stjepana Crnka te u organizaciji g. Ivice Bilandžića ujedno člana udruge slikara Kutinski likovni krug, u mjestu Opeke kod Kraljeve Velike održana je jednodnevna likovna radionica, u kojoj je učestvovalo sedmero slikara. U nedirnutoj prirodi hrastovih šuma Lonjskog polja, na imanju "Opitnog centra" Šumarskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, likovnoj radionicu su pohodili slijedeći slikari:

Ivica Bilandžić,član udruge KLIK 
Božidar Špikić predsjednik udruge KLIK
Dunja Koruga članica udruge KLIK
Nedeljko Vukić član udruge KLIK
Miraslava Pavlović članica udruge KLIK

radionica 2Radionici su se pridružile i slikarice gđa. Zdenka Kolarek iz Kraljeve Velike i gđa. Ivanka Kozina iz Lipovljana te slikar g.Dubravko Kraljevac iz Lipovljana. Slikarsku radionicu posjetio je i g.Dragutin Pasarić iz Kutine koji je uspio zabilježiti rad slikara čiji će radovi krasiti prostore prostore ogranka Matice Hrvatske u Lipovljanima. Uz rad i bogatu trpezu za koju su se pobrinule vrsne kuharice i pečenjari provedena je još jedna u nizu likovna radionica u kojoj je sudjelovala udruga Kutinski likovni krug, te time zaokružila planirane projekte u 2010.g.


Uneseno: 21. listopada 2010.

 

KLIK u Karlovcu

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Gradskog muzeja Karlovac, Udruga "Kutinski likovni krug" sudjelovala je na natječaju za izlaganje na "26. susretu neprofesionalnih likovnih stvaralaca Hrvatske" u GKM-Galerija "Vjekoslav Karas" u VukićKarlovcu. Natječaju se odazvalo osam slikara članova Udruge, sa radovima u tehnikama,akrila,ulja,batika, akvarela te kombiniranim tehnikama. Obzirom da je ovo prvo pojavljivanje "Klik"-a na javnim natječajima za izlaganjem, odabir petero autora potvrda je kvalitete radova obzirom da se natječaju odazvalo podosta akademskih slikara te već renomiranih autora iz Hrvatske i gostiju iz Slovanije, BIH, i Makedonije.Navedeno potkrepljuje i činjenica da je žiri bio i sastavu:
Aleksandra Goreta,akademska slikarica i voditeljica Galerije "Vjekoslav Karas",Zoran Homen,ravnatelj Gradskog Muzeja VrbanićKarlovac i Josip Špoljarić viši kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu.
TutićIzložba je otvorena 11.09.2010.g. a svečano zatvararanje slijedi 18.09.2010.g.uz prigodnu svečanost i domjenak.Više informacija o ovom likovnom događaju može se pročitati na stranicama:  www.hrsk.hr  (saveza udruga - hrvatski sabor kulture).

1 . ) Krunoslav Filičić, „Napad“, ulje na platnu, 54 x 58 cm, 2007.g.
Špikić2 . ) Dunja Koruga, „Žena“, suhi pastel na papiru, 28,5 x 35 cm, 2009.g.
3 . ) Miroslava Pavlović, „Cvijeće“, akvarel na papiru, 55 x 38 cm,2010.g.
4 . ) Božidar Špikić, „Podne u selu“, akvarel na poapiru, 28 x 38 cm, 2009.g.
5 . ) Borislav Tutić, „Možda je to...čvor života u kojem smo prepoznati i odriješeni...“, akvarel na papiru, 37 x 55 cm, 2010.g.
6 . ) Vlatka Vidiček Dam, „Pijetao“, batik na svili, 38 x 28 cm, 2010.g.
7 . ) Branka Vrbanić, „Krajobraz“, akvarel na papiru, 24,5 x 35 cm, 2010.g.
8.) Nedeljko Vukić, „Svakodnevica“, kombinirana teh./papir, 45 x 54 cm, 1997.g

karlovac 1Na 26.susretima neprofesionalnih likovnih stvaralaca Hrvatske u Galeriji "Vjekoslav Karas" u Karlovcu sudjelovale su Udruge : 

- Udruga slikara Đakovštine "SUNCOKRET" Đakovo
- Udruga "ROTONDA" Vinkuran
- Dubrovačka Udruga likovnih umjetnika "DUBROVNIK"
- Udruga KLIK iz Kutine
- Udruga stvaratelja u kulturi "RIMA" Našice
- Udruga željezničara slikara "PLAVO SVIJETLO" Zagreb
- Udruga likovnih stvaratelj Opuzen
karlovac 2- Likovna Udruga "EMANUEL VIDOVIĆ" Split
- Likovno udruženje "LUB" Bjelovar
- Udruga likovnih amatera "LIKAR" Osijek
- Poljička likovna Udruga "KRUG" Dugi Rat
- Udruga križevački likovni krug Križevci
- Likovna sekcija "PODRAVKA 72" Koprivnica
- Udruga likovnih unmjetnika "GRUPA69" zAGREB
- Likovna sekcija HPD-a "FERDO RUSAN" Virje
- Udruga likovnih autora Karlovac
- Udruga "MEDULIN ART" Medulin
- Petrinjska Udruga likovnih umjetnika "PATRIART" Petrinja
- Likovna Udruga "MOSLAVAČKI KRUG" Popovača
- Likovni klub "NIKOLA TRICK" Virovitica


Uneseno: 17./19. rujna 2010.

 

KLIK u Arcusu: Dunja Koruga i Branka Vrbanić

13 . svibnja ove godine u sklopu projekta " Kutinski likovni krug u Arcusu ", otvorena je izložba slika
autorica Branke Vrbanić i Dunje Koruga ujedno članica udruge KLIK . Autorice i njihov rad prdedstavio je
profesor povijesti unjetnosti Mladen Mitar kustos galerije Muzeja Moslavine u Kutini . Tom je prilikom
naglasio " stilsku raznolikost ali zajedničku ljubav prema slikarstvu , te slobodu kakvu mogu imati samo amateri , istinski ljubitelji slikanja ". Dunja Koruga za slikarsku podlogu koristi zgužvani kompjutorski papir " koji oslikan , uz žiličastu strukturu priziva sjećanje na pergament , što pojačava dojam prolaznosti, uspomena i prošlosti " . Dunja Koruga stvorila je tako posebnu i prepoznatljivu tehniku na bazi pigmenata suhog pastela , tuša i vodene boje . " Na njenim slikama vrijeme je stalo , ali atmosfera trenutka trajno je fiksirana i ona živi , dok je kretanje zaustavljeno ". Branka Vrbanić slikarstvom se bavi od 1985 , g. a  radi u tehnikama ulja na kartonu ili platnu , suhog pastela , te akvarela . " Likovna stremljenja se kreću od
lirskog realizma do imresionističkih ugođaja pogotovo na uljima s motivima Moslavine . Akvareli Branke Vrbanić veliko su i ugodno otkriće . U toj tehnici postiže izvrsne rezultate te nastavlja sigurnim koracima u svladavanju likovnog govora " istaknuo je prof. Mladen Mitar. 
Izložba je otvorena do 28 . svibnja ove godine u prostorijema galerije Arcus Pučkog otvorenog učilišta
u Kutini.

Uneseno: 17. svibnja 2010.

 

KLIK u Arcusu

15. travnja 2010. g. u sklopu projekta „ Klik u Arcusu “ P. O. U. Kutina , otvorena je izložba članova Udruge kutinski likovni krug : Božidara Špikića i Borislava Tutića . Autori su se predstavili sa četrdeset radova u tehnikama: crteža ( tuš, ugljen , olovka ) , gvaža, akvarela ,  akrila i jajčane tempere na platnu i papiru. Izloženi radovi su presjek njihovog stvaralaštva od 2002. do 2010. g ., koje ukazuje na konzistentnost u pristupima likovnim tehikama te dosljednost u poštivanju likovnosti u pristupu temama te postavi kompozicije , komplementarnosti boja i odmjerenosti redukcije pogotovo u tehnikama crteža i akvarela.
Predstavljanju autora nazočili su i svojom riječi pozdravili projekt: gđa. Ljerka Čorak voditelj kulture u P. O. U. Kutina , g. Dragutin Pasarić književnik i publicist te g. Andrija Rudić dožupan Sisačko Moslavačke županije.

Uneseno: 16. svibnja 2010.

 

10 godina KLIK-a u Arcusu

10 godina KLIK-aDar koji nam je podaren našim rođenjem,upućuje nas na razmišljanje i izvjesnu obvezu da ga usmjerimo u duhovnu dobrobit nas i društva u kojem živimo i stvaramo. Taj dar usmjerio je nekolicinu naših sugrađana „sličnomišljenika“da se 07. 12. 1999. g. okupe i osnuju Udrugu kroz koju će svoj dar i ljepotu stvaralaštva moći podijeliti sa svima koji imalo drže do likovne umjetnosti i likovnog stvaralaštva. Bili su to: Nedeljko Vukić, Božidar Špikić, Mirica Srbotnjak, Ivica Bilandžić, Branka Vrbanić, Lidija Veliki Vukas i Robert Kršek.
17. 01. 2000. g. sastaje se osnivačka skupština koja donosi Statut Udruge te naziv: Kutinski likovni krug,a isto potvrđuje rješenje ureda za opću upravu Sisak, 29. 02. 2000. g. U listopadu iste godine Grad dodijeljuje Udruzi prostor u zgradi Muzeja Moslavine, koji koristi do 2004 .g. kada udruga ostaje i bez tog prostora.
10 godina KLIK-aNo bez obzira na uvjete u kojima radi (cca) dvadesetak članova,nizaju se aktivnosti vezane za humanitarne i donatorske projekte u vidu likovnih radionica,kolonija,intervencija u prostoru te aukcijskih izložaba u korist ustanova (udruga, škola) te socijalno ugroženih pojedinaca ili obitelji.U tim je akcijama Udruga najčešće bila kreator,nositelj i realizator projekata,te time neposredno osigurala novčana i materijalna sredstva u iznosu koji uvelike premašuje 90.000,00 kn, što potvrđuje i opisuje senzibiliter slikara za društvo u kojem i od kojeg živi.
U radu Udruge nezaobilazno je ime Ak. slikara Ivana Milata kao počasnog člana, čije je neprocijenjivo iskustvo i znanje usmjeravalo članove u rješavanju slikarskih zamki te sudjelovao u svim humanitarnim akcijama.Gubitkom profesora kako smo ga oslovljavali,te nenadanom smrti člana Mile (Miše)Mucića (15. 11. 2008. g.) Udruga je ostala bez dva aktivna i inspirativna člana,te i njihove radova ovom prilikom želimo prikazati javnosti.Jednako tako vrijedno je spomenuti g. Mladena Mitra povjesničara umjetnosti,te književnika i publicistu - kroničara Moslavine g. Dragutina Pasarića koji su od samog početka rada Udruge svojim iskustvom struke pomagali u pozicioniranju kutinskih slikara,te njihovom kvalitetnijem predstavljanu,što kroz tekstove kataloga, predgovora ili recenzija i osvrta.
10 godina KLIK-aKriza (ekonomska i kulturološka) nije poštedjela ni Udrugu Klik te stoga u inat svim devalvacijama želimo u našoj obljetnici naglasiti vječnost dara i upornosti kada je riječ o promicanju likovne pa i svake druge kulture u našem gradu i šire.Stoga u suradnji sa P.O.U. Kluba Arcus planiramo cijelogodišnji postav radova članova Kutinskog likovnog kruga,u terminima od 01. 04. - 15. 06. te od 15. 09. - 15. 12. 2010. g. Predviđeno je da se publici predstavljaju po dva (2) slikara u kontinuitetu od (cca)dvadeset dana,a time bi prostor kluba Arcus mogao odgovoriti na pomanjkanje izložbenih prostora u Kutini. Ovime želimo održati kontinuitet rada Udruge,te prisutnost na likovnoj sceni grada išire,uz pomoć vas-naših sugrađana.

Uneseno: 9. ožujka 2010.

Sajam Udruga civilnih društava

sajam udruga 1Udruga „Kutinski likovni krug“ i ovaj puta se odazvala inicijativi Odbora za društvene djelatnosti grada Kutina, kao sudionik sajma udruga civilnog društva, a u sklopu obilježavanja Europskog tjedna lokalne demokracije (12. - 18. listopada 2009. g.) pod okriljem Vijeća Europe. Manifestacija predstavljanja održana je u Športskom centru na dan 15. listopada kada se obilježava 24 godine od podpisivanja europske povelje o lokalnoj samoupravi (1985. g.).
Udruga „KLIK“predstavila je likovne radove desetak svojih članova, kako slijedi:

sajam udruga 2Jadranka Del Ponte,“Mrtva priroda sa jabukama“, suhi pastel na papiru
Branka Vrbanić,“Mrtva priroda sa svjećnjakom“, akvarel na papiru
Lidija Veliki Vukas,“Bol“, ulje na platnu
Dunja Koruga,“Renesansa III“, kombinirana tehnika na papiru
Nedeljko Vukić,“Mrtva priroda sa bundevom“, uljni pastel na papiru
Borislav Tutić,“Mrtva priroda sa voćem", akvarel na papiru
Miroslava Pavlović,“Cvijeće“, akvarel na papiru
Božidar Špikić,“Čamci“, jajčana tempera na platnu
Krunoslav Filičić,“Buba“, ulje na platnu
Marina Židek Vuković, lutke-vještice (glinamol/tekstil); 3 kom.

Uneseno: 19. listopada 2009.

Jesen u Katoličkim Čairama

katoličke čairekatoličke čaireUdruga "Kutinski likovni krug" ove je godine (26. rujna) nazočnošću svojih članova Božidara Špikića, Vlatke Vidiček-Dam i Borislava Tutića, doprinjela raznolikosti manifestacije "Jesen u Katoličkim Čairama" ("JUKAČ"). Predivan ranojesenski dan upotpunili su članovi konjičke udruge "Topot" iz Volodera, biciklisti na dionici Kutina-Katoličko Selište, KUD-ovi iz Jakovlja (Zagorje), Sl. Broda i Lipovljana te brojni proizvođači pića i prehrambenih proizvoda kraja. Priznati kutinski publicist, književnik i izdavač Dragutin Pasarić predstavio je novu knjigu poezije književnika Ante Juretića te se prisjetio 120 godišnjice osnutka pošte u Kutini (1899. g.).
Članovi KLIK-a unutar brojnih događanja organizirali su likovnu radionicu, a prodajom slika počastili katoličke čairesu djecu jahanjem arapskih konja u prisustvu profesionalnih jahača udruge "Topot". Likovni radovi nastali na radionici darovani su organizatoru sa svrhom oplemenjivanja (novih) prostorija Društvenog doma u Katoličkim Čairama.

Uneseno: 6. listopada 2009.

 

Voloderske Jeseni 2009. - Kolonija Voloderski Bregi

voloder 2009U Voloderu je 19. rujna 2009. u sklopu „Voloderskih jeseni“ održana likovna kolonija „Voloderski bregi“ kojoj se odazvalo 35 slikara iz Popovače, Siska, Petrinje, Lekenika, Kutine, Zagreba, Križevaca, Daruvara i Ploča.U predivnom ranojesenskom ugođaju izrađeno je sedamdesetak radova u tehnikama voloder 2009akrila, ulja na platnu, suhog pastela, tempere i akvarela. Kolonija „Voloderski breki“ održava se po sedamnaeti puta, točnije od 1992. g. te kao takva postala tradicionalna i sastavni dio manifestacije početka berbe grožđa u Moslavini. Organizator likovne kolonije je Sisačko-moslavačka županija i općina Popovača, pod vodstvom gđe. Marije Siladi Jambrešić, voloder 2009voloder 2009inače rođene Voloderčanke. Koloniji su se odazvali članovi „Klik“-a slikari Borislav Tutić i Božidar Špikić, koji su radili u tehnici akvarela.

Uneseno 21. rujna 2009.

 

Međunarodna likovna kolonija Skradin 2009.

skradin 2009Povijesni grad Skradin,grad spomenik kulture koji živi na spoju povijesno-kulturne baštine i tradicijskih vrijednosti ugostio je ove godine slikare iz Rusije, Ukjrajine, Njemačke, Srbije i Hrvatske, sa namjerom da svoje radove doniraju Općoj bolnici u Šibeniku. Humanirano donatorsku likovnu kolonju osmislio je i organizirao akademski slikar Zoran Bičanić vlasnik galerije te ujedno predsjednik KU „Aestas“ iz Skradina.
Zbog mjera štednje ove godine je broj direktnih sudionika na koloniji bio nešto manji te je od šesnaest slikara sudionika njih skradin 2009.sedam stvaralo u vremenu od 15. 08. - 21. 08. u staroj gradskoj jezgri, otoku Visovcu te Nacionalnom parku prirode Krka. U radovima nastalim na koloniji možemo izčitati ljepote rijeke Krke koja je oduvijek značila život, kamen kao sastavni dio primorskog pejzaža, jedinstvenu arhitekturu-djelo ljudskih ruku i uma kroz brojna stoljeća, masline, smokve, ljude i radost življenja.
Sudionici kolonije:
Denis Sarazhyn ak.sl. iz Harkova (Ukrajina) - sudionik
Viktorija Sarazhyn ak.sl. iz Harkova (Ukrajina) - sudionik
Natalija Salakhly ak.sl. iz St.Peterburga (Rusija) - sudionik
Akhmed Salakhly ak.sl. i prof.pov.umj. iz St. Peterburga (Rusija) - sudionik
Konstantin Magliovski ak.sl. iz Kijeva (Ukrajina) - sudionik
Ante Momin Bergam ak.sl. iz Koelna (Njemačka)
Julijana Miloš ak.sl. iz Moskve (Rusija)
Božidar Špikić iz Kutine - sudionik
Zora Bičanić ak.sl. iz Skradina - sudionik
Sabina Horvat ak.sl. iz Beograda
Julijana Kučan ak.sl. iz Zagreba
Maja Pejčinović ak.sl. iz Rijeke
Mirela Bielen Ivanković ak.sl. iz Zagreba
Nenad Jakovljević iz Šibenika
Frane Radak ak.sl. iz Zagreba
Iva Đurić iz Zagreba
skradin 2009.Sedam autora (sudionika) izradilo je trinaest radova, dok je devet autora doniralo po jednu sliku prilikom jednodnevnog boravka na koloniji, u tehnikama akril ili ulje na platnu, akvarel te kombinirane tehnike.

Uneseno: 29. kolovoza 2009.

 

Facebook stranica Udruge KLIK